Liszt Kring Activiteiten Over Liszt Internationaal Archief
Biografie Literatuur Beeldmateriaal
Doelstelling Adresgegevens Bestuur Donateur Weblinks

 

Franz Liszt (1811-1886)

 

Franz Liszt werd geboren op 22 oktober 1811 te Raiding in het Burgenland, het tegenwoordige grensgebied tussen Hongarije en Oostenrijk. Hij is overleden op 31 juli 1886 te Bayreuth. Op zesjarige leeftijd kreeg hij pianoles van zijn vader Adam Liszt. Drie jaar later gaf hij als wonderkind, met een grote gave voor improvisatie, zijn eerste concert in Baden bij Wenen.
Door het enorme succes kreeg zijn vader een jaargeld voor een verdere muzikale opleiding van zijn zeer begaafde zoon. De familie Liszt verhuisde naar Wenen, waar de jonge Franz drie jaar lang pianolessen kreeg van Carl Czerny, die zelf leerling was geweest van Ludwig van Beethoven. Bij Antonio Salieri, die zelf een van de leermeesters was van Ludwig von Beethoven, studeerde hij compositie. In die periode ontmoette hij Ludwig van Beethoven en vermoedelijk ook Franz Schubert.

In 1832 verhuisde de familie Liszt naar Parijs, waar de jonge Liszt al spoedig op handen werd gedragen door de aristocratische kringen vanwege zijn virtuoos pianospel en zijn enorme improvisatiekunst. Franz Liszt raakte bevriend met componisten zoals Frédéric Chopin en Hector Berlioz, met dichters en schrijvers zoals Victor Hugo, Alphonse de Lamartine, Heinrich Heine en met de schilder Eugène Delacroix.

In de periode van 1839 tot 1847 veroverde hij Europa als pianovirtuoos, en doorkruiste hij haar van Ierland tot Turkije en van Portugal tot Rusland.
Zijn sociaal leven speelde zich hoofdzakelijk af in de hoogste kringen van Europa. Liszt componeerde in deze tijd hoofdzakelijk pianomuziek waaronder zijn beroemde 'Études d'exécution transcendante'. Uit die periode stammen ook zijn pianotranscripties van Schubert-liederen. Hij werd door zijn tijdgenoten gezien als de grootste pianist van zijn tijd met een magische uitstraling. Ook nu nog wordt hij door velen beschouwd als de grootste pianist aller tijden. Franz Liszt bracht de techniek van het pianospel tot ongeëvenaarde hoogte.

In 1848 accepteerde Liszt de functie van Hofkapellmeister te Weimar, nadat hij een jaar eerder al besloten had zijn concertreizen als pianovirtuoos stop te zetten. Weimar werd het Mekka van de avant-garde muziek. Met Richard Wagner vertegenwoordigde Liszt de 'Neu-Deutsche Schule'.

In zijn derde en laatste levensfase - van 1861 tot 1886 - speelde zijn leven hoofdzakelijk af tussen de steden Weimar, Rome en Boedapest. Hij zette zich in voor de uitvoering van werken van vele andere componisten zoals Richard Wagner, Hector Berlioz en Camille Saint-Saëns. Daarnaast had hij een grote schare van leerlingen waarvan enkele ook beroemd geworden zijn als concertpianist.

Als componist was hij met zijn harmonie en compositietechniek zijn tijd ver vooruit. Zijn werken waren een brug naar de impressionistische muziek van de Franse componisten onder wie Claude Debussy de belangrijkste vertegenwoordiger was. Zijn latere werken waren baanbrekend voor de twintigste-eeuwse muziek. Zijn totale oeuvre bedraagt circa 1500 werken, naast pianomuziek onder andere ook 13 Symfonische Gedichten voor orkest, liederen, twee pianoconcerten, orgelwerken en geestelijke muziek, waaronder enkele missen en oratoria. Doordat Liszt in de hoogste kringen van Europa vertoefde en volledig op de hoogte was van de muzikale ontwikkeling van zijn tijd - vele belangrijke componisten zonden hun pas gecomponeerd werk op naar Liszt ter beoordeling - werd hij de spil van de negentiende-eeuwse muziek.

Copyright Stichting Franz Liszt Kring. Alle rechten voorbehouden.