Liszt Kring Activiteiten Over Liszt Internationaal Archief
Biografie Literatuur Beeldmateriaal
Doelstelling Adresgegevens Bestuur Donateur Weblinks

 

Franz Liszt

 

Franz Liszt (1811-1886) was een fascinerende persoonlijkheid en een buitengewoon veelzijdig musicus. Hij werd alom beschouwd als de grootste pianist van zijn tijd, die heel muzikaal Europa aan zijn voeten vond.

Als componist in de 19e en eerste helft 20e eeuw miskend, verbergt zijn ontzagwekkende oeuvre van ca 1500 werken ook nu nog vele geheimen. In later jaren was Liszt als dirigent werkzaam en wist hij daarnaast nog tijd te vinden een hele generatie pianisten muzikaal op te voeden, die tot diep in de 20ste eeuw concerteerden en doceerden en aldus invloed hadden op menige naoorlogse klaviervirtuoos.

Liszts composities kennen een groot stilistisch verloop. Zijn jeugdwerken staan nog in het teken van de Briljante Weense en Parijse School (Czerny, Kalkbrenner), de werken uit de Weimarer jaren steken die van Wagner naar de kroon in hun harmonische vernieuwingen, terwijl zijn late composities reeds de kiem van het impressionisme en van de dodecafonie van Schönberg in zich dragen. Nu eens van een uitgelaten virtuositeit, dan weer van een grote verstilling, weerspiegelt Liszts oeuvre zijn karakter, waarin zich uitersten wisten te verbinden tot een harmonie van hogere orde: de man die bekend stond om zijn escapades wisselde later zijn rokkostuum voor het priestergewaad en woonde jaren lang in een klooster...

Copyright Stichting Franz Liszt Kring. Alle rechten voorbehouden.