Liszt Kring Activiteiten Over Liszt Internationaal Archief
Concertagenda Bulletin Tijdschrift
Doelstelling Adresgegevens Bestuur Donateur

 

Agenda

 

Recital Ketevan Sharumashvili

Op zondagmiddag 27 januari geeft de in Nederland woonachtige , maar van origine Georgische Pianiste KETEVAN SHARUMASHVILI een LISZT-RECITAL in de grote gehoorzaal van de Gasthuiskapel te Zaltbommel - Aanvang 16.00 uur. Entrée: € 15 (voor donateurs Liszt Kring) en € 20 voor niet-donateurs) Zij speelt een aantrekkelijk programma, met tal van Lisztsiaanse hoogstandjes, zoals de SONATE in b; Liedbewerkingen van Schubert / Liszt zoals: Auf dem Wasser zu singen; Ave Maria; Gretchen am Spinnrade e.a.; Soirées de Vienne; Schumann/Liszt: Widmung en Verdi / Liszt: Rigoletto, Prarafrase de Concert. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de FRANZ LISZT KRING en Stichting de ENGELENBAK te Zaltbommel. Adres: Gasthuisstraat 34a, 5301 CC Zaltbommel. Voor info en reserveringen: engelenbak@gmail.com Tjallien van Loon-de Jong: 06-14255605

Een concert met Elenora Hu en Martin Oei in Café Belcampo

Op zaterdagavond 26 mei, aanvang 20.00 uur, treden op in Café Belcampo te Amsterdam de jeugdige zangeres Elenora Hu en de pianist Martin Oei, beiden nog studerend aan het Utrechts Conservatorium, maar reeds met een behoorlijke staat van dienst. Op het programma staan overwegend werken van Franz Liszt. Geopend wordt met het prachtige lied Oh! Quand je dors in tweede versie (1849), gevolgd door de bekende Tre sonetti di Petrarca in de oorspronkelijke zetting voor zangstem en piano (1846).Van deze liederen maakte Liszt klaviertranscripties, waarvan Martin Oei vervolgens de derde, het verdroomde, wonderschone Sonnet 123 (‘I’ vidi in terra angelici costumi’), zal uitvoeren. De eerste helft van het programma wordt besloten met een ander hoogtepunt uit Liszts lied- oeuvre: Die Loreley in tweede versie (1859). Na de pauze horen we twee aria’s uit Bellini’s Norma (‘Qual Cor tradisti’ en ‘Deh non volerli vittime’, beide uit de laatste acte), de opera waarop Franz Liszt één van zijn mooiste parafrases schreef, de Réminiscenses de Norma (1841). Deze veeleisende partituur zal Martin tot besluit ten gehore brengen.

Datum: 26 mei, aanvang 20.00 uur.
Locatie: Café Belcampo, de vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam in de oude tram- remise De Hallen in Amsterdam-West, waar de laatste tijd regelmatig culturele activiteiten plaatsvinden. Hannie Dankbaarpassage 10, 1052 RT Amsterdam. Met het openbaar vervoer te bereiken met Tramlijn 17 (vanaf Amsterdam CS).
Entree: €15,-; donateurs Franz Liszt Kring: €10,-; studenten € 5

Lecture-recital door Mark Viner op 15 juni 2018

De Britse pianist Mark Viner, sinds kort voorzitter van de Engelse Liszt Society, komt medio juni naar Nederland voor opnamen in de Westvest90-kerk te Schiedam. Hij is bereid gevonden na afloop van de opnamesessies een lecture-recital te geven ten huize van ons bestuurslid, de pianiste Klára Würtz. Mark Viner zal werken spelen en toelichten van drie com- ponisten die hem na aan het hart liggen: Liszt, Thalberg en Alkan.

Het interessante programma opent met de Grande Fantaisie sur des motifs de l’opéra ‘la Muette de Portici’ d’Auber, opus 52, van Thalberg.Vervolgd wordt met twee composities van Franz Liszt : Les Adieux. Rêverie 2 sur un motif de l’opéra ‘Romeo et Juliette’, een niet zo bekende parafrase op de slotscene van Gounods opera uit 1867, en Idée fixe. Andante amoroso, d’après une mélodie de Hector Berlioz, een fantasie op het hoofdthema (‘L‘idée fixe’) uit Berlioz’ Symphonie fantastique, dat in alle delen in vermomde gedaante terugkeert. Het werk ontstond mogelijk in de tijd waarin Liszt aan zijn transcriptie van deze symfonie werkte, maar werd pas in 1846 uitgegeven.Van een andere tijdgenoot van Liszt, Charles-Valentin Alkan, klinken vervolgens Salut, cendre du pauvre, opus 45, geïnspireerd op een gedicht van de Franse dichter Gabriel-Marie Legouvé, en Super flumina Babylonis, Paraphrase du psaume 137, opus 52, een meer substantieel werk uit 1859, waarin de componist de stemmingen die in deze klaagzang heersen muzikaal uitbeeldt en uitbouwt tot één van zijn machtigste composities. Besloten wordt met weer een compositie van Thalberg, de Grand caprice sur la Marche de ‘l’Apothéose’ de Berlioz. Het betreft een fantasie op het derde deel, ‘l’Apothéose’, van de Grande symphonie funèbre et triomphale voor harmonieorkest (1840). Met name dat laatste deel was populair en in 1842 voegde Berlioz er partijen voor gemengd koor en strijkers aan toe. Thalbergs fantasie dateert van 1845.

Mark Viner is een van de beste Britse pianisten van zijn generatie, welbekend om zijn onvermoeibare inzet voor minder bekend repertoire uit het roman- tische tijdperk. Hij studeerde aan de Purcell School of Liszt Festival Raiding 2018 Net als in voorgaande edities bestaat het Liszt Festival Raiding eigenlijk uit drie korte festivals: één in het voorjaar, een ander in de zomer en een derde in het najaar. Nieuw is, dat ieder deelfestival op twee achter- eenvolgende weekenden plaats vindt. Het zomer- festival valt dit jaar op 8–10 en 15–17 juni. Men kan kaarten bestellen voor alle drie festivals tezamen (een jaarabonnement), voor een deelfestival, voor de concerten gedurende één weekend en voor ieder concert afzonderlijk. Men kan ook opteren voor uitsluitend de orkestconcerten, de pianoavonden of de vocale serie (verspreid over het hele jaar) en alsof dit nog niet voldoende is zelf een keuzeabonnement samenstellen. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk hier alle prijzen te noemen; belangstellenden zij verwezen naar de Online-Ticketshop, te vinden op www.lisztfestival.at. Music en het Royal College, waar zijn belangrijkste leraren Tessa Nichelson en Niel Immelman waren. In 2012 won hij de Eerste Prijs van de Alkan– Zimmerman International Piano Competition te Athene, waarna een internationale carrière op gang kwam, die hem o.a. naar Duitsland en andere Europese landen voerde. Hij bracht reeds verschillende cd’s met interessant repertoire op de markt, die lovend werden besproken. Mark Viner is voorzitter van zowel de Alkan Society als de Liszt Society, waar hij Leslie Howard opvolgde.

Datum: 15 juni, aanvang 19.00 uur (let op!)
Locatie: Amsteldijk 87, 1074 JB Amsterdam
Entree: €15,-; donateurs Franz Liszt Kring: €10,-; studenten € 5

Copyright Stichting Franz Liszt Kring. Alle rechten voorbehouden.